top of page
 • Stefanie Van Eeckhout

10 Valkuilen tijdens de eerste levensfase van een onderneming


Als startende onderneming hebt je het niet voor de markt. Je hebt nog zo weinig (ondernemings)ervaring en er komen zoveel dingen op je af, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Het voelt als jongleren ... hoe hou je alle ballen tegelijk in de lucht ?

Als je aanwezig bent op één van onze seminars, dan kom je alles te weten over de 10 valkuilen, maar hierbij alvast een preview ...

1. Geen goede voorbereiding

Als je je niet goed hebt voorbereid, dan mis je inderdaad een goede start. En als we het hebben over een goede voorbereiding, dan hebben we het vooral over je product. Veel starters beschikken over een goed idee of een in hun ogen fantastisch product, ze willen er de wereld mee veroveren en laten zich blind meeslepen door hun enthousiasme. Helaas hebben ze hun product of dienst vaak niet grondig genoeg bekeken en bestudeerd en zich de volgende vragen niet gesteld:

 • Is er een markt voor mijn product?

 • Staat de markt open voor mijn product?

 • Is de markt wel klaar voor mijn product?

Dikwijls hebben ze de markt onvoldoende onderzocht, staat hun segmentatie niet op punt, hebben ze met andere woorden te weinig nagedacht over hun doelpubliek. Een grondig voorafgaand marktonderzoek is nochtans van wezenlijk belang om te slagen als starter.

Kan je het niet zelf, laat je dan helpen. Of gebruik gewoon je eigen logische verstand en denk zelf grondig na. Ga te rade in je omgeving, klop aan bij je bekenden, vraag hen wat ze van je product of dienst vinden. Laat ze feedback geven. Bekijk je concurrenten en probeer uit te vissen waarom zij iets al dan niet doen en op welke manier.

Besteed ook voldoende aandacht aan je potentiële klanten. Je hoort je heel duidelijk de vraag te stellen welke klant je zal gaan bedienen, de jongere of de oudere generatie, B2B? Hoe ben je van plan bij hen binnen te geraken? Het bepalen van je doelpubliek is basis van je communicatie.

2. Geen deftig businessplan

Als je een starter vraagt of hij weet wat een businessplan is, dan geeft hij vaak twee verschillende antwoorden: "Mijn businessplan is mijn financieel plan" of "Mijn businessplan is heel de uitleg over mijn strategie, waar ik heen ga en welke stappen ik daarbij neem". Noch het een, noch het ander antwoord is helemaal correct, maar zijn allebei slechts deel van het verhaal. Een goed businessplan combineert de beide.

In een businessplan hoort het volgende uitgeschreven te zijn:

 • Wat is mijn product/dienst?

 • Wat is mijn strategie?

 • Wie is mijn klant/wat is mijn doelpubliek?

 • Wat is de bestaansreden van mijn bedrijf?

 • Wat is de meerwaarde van mijn product of dienst in de markt?

En dat alles moet je dan vertalen in cijfers:

 • Wat zijn de terugkerende kosten?

 • Welke brutomarges moet ik halen?

 • Welke inkomsten heb ik nodig om te kunnen draaien?

Zeker als je financiële hulp van een bank of investeerder zoekt, moet je niet alleen uitleggen wat je wilt gaan doen, maar dat ook allemaal sterk financieel onderbouwen aan de hand van duidelijke cijfers. Pas op: ook hier ligt een valkuil waar je rekening mee moet houden. Kosten worden altijd onderschat. Je kan het vergelijken met de bouw van een huis. Niemand bouwt ooit goedkoper dan hij vooraf heeft ingepland. Dat is een realiteit.

3. Niet de juiste financiering voor het juiste product

Veel starters beschikken over een bepaald startkapitaal dat ze investeren in hun onderneming. Ze beginnen zaken te kopen, starten hun bedrijf op en dat draait goed. En dan plots, dikwijls rond het eerste jaar, blijkt het werkkapitaal op te zijn. Dat werkkapitaal moet je zeker incalculeren in je businessplan. Je bedrijf groeit, je krijgt meer klanten maar ook meer kosten, je moet meer voorraden aankopen. Veel starters vergeten dat ze hun klanten eigenlijk voorfinancieren, je klanten betalen je inderdaad ten vroegste 30 dagen na factuurdatum. Je stapt dan naar de bank om meer geld te lenen, maar die is niet altijd zo happig om op je vraag in te gaan, zeker niet als ze zien dat je je persoonlijk kapitaal hebt gebruikt om te investeren.

Onze tip: gebruik je eigen kapitaal als werkkapitaal en het geld van de bank om te investeren. Banken lenen graag geld uit voor investeringen omdat die hen een zekerheid bieden. Mocht het slecht aflopen met je onderneming, dan nemen zij de activa in pand. Geld dat moet dienen als werkkapitaal lenen ze veel minder graag en vlug uit, want het doel daarvan is veel minder concreet.

Tweede tip: zorg er inderdaad voor dat je dit werkkapitaal voorziet in je businessplan. Vaak wordt daar enkel aandacht besteed aan de P&L – de profit & loss. Je krijgt dan een overzicht van alle opbrengsten en kosten en wat je aan het einde van de rit over hebt. Maar wil je ook weten hoe hoog je werkkapitaal moet zijn, dan heb je een balans nodig: een overzicht van het aantal klanten, bestellingen, leveranciers die je op een bepaald moment open hebt staan.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe seminars? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief.

Met Jump4more begeleiden we startups en KMO's met de professionalisering van hun organisatie. Benieuwd naar meer?

Bekijk zeker onze website of neem contact op via info@jump4more.be

Enkel bericht: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page